top of page

Kyberrikostorjunnan ammattilaisena Poliisissa

Kuvaaja: Roosa Lehtonen
Kuvaaja: Roosa Lehtonen

Oletko joskus miettinyt, millaista olisi työskennellä kyberturvallisuuteen liittyvissä tehtävissä Poliisissa tai miten Poliisiammattikorkeakoulun kyberrikostorjunnan opetus eroaa muiden korkeakoulujen kyberturvallisuusopinnoista?




Tässä artikkelissa Poliisiammattikorkeakoulun asiantuntijat sekä Lounais-Suomen poliisilaitoksella kyberrikostorjunnan parissa työskentelevät poliisit kertovat omin sanoin Poliisin työstä, opiskelusta Polamk:ssa sekä antavat vinkkejä alasta kiinnostuneille. 


Yleistä tietoa kyberrikostorjunnan työtehtävistä Poliisissa


Millaisia kyberrikostorjuntaan liittyviä tehtäviä ja vastuita Poliisilla on?


“Poliisin vastuulla on lain mukaan paljastaa, selvittää ja saattaa syyteharkintaan

kyberympäristössä tapahtuvia tai niitä hyödyntäviä rikoksia, kuten kuten tietomurtoja,

petoksia ja identiteettivarkauksia. Rikostutkinnassa poliisi kerää todisteita, analysoi

digitaalista dataa ja tekee yhteistyötä muiden viranomaisten sekä yksityisen sektorin

toimijoiden kanssa rikosten selvittämiseksi. 


Poliisi ennaltaehkäisevästi tiedottaa, kouluttaa sekä tekee tiivistä yhteistyötä kansalaisten, yksityisen sektorin ja muiden viranomaisten kanssa. Ennaltaehkäisevästä toiminnasta hyvä esimerkki on käynnissä oleva Cybercrime Exit -hanke. Näiden lisäksi Poliisi myös kehittää kyberturvallisuuteen liittyvää lainsäädäntöä yhteistyössä yksityisen sektorin kanssa.”


Millaisten kyberrikostorjuntaan liittyvien tehtävien pariin Poliisissa voi

työllistyä? Ovatko kaikki roolit “teknisiä”?


“Poliisissa voi työllistyä kyberrikostorjunnan parissa eri tyyppisiin tehtäviin, jotka yhdistelevät monipuolisesti teknistä ja taktista osaamista. Tehtävänimikkeenä voi olla esimerkiksi taktinen kyberrikostutkija, digitaaliforensikko, avoimien lähteiden tiedustelija, data-analyytikko tai kryptovaluutta-asiantuntija. 


Usein yhdessäkin työtehtävässä saattaa yhdistyä monta eri roolia, sillä osaamista ja laaja-alaista ymmärrystä kaivataan joka puolella, paikkakunnasta ja työtehtävästä riippumatta. 

Kyberrikostorjunnan parissa työskennellessä korostuu tiimityö taktisten ja teknisten osaajien välillä.”


Millaisella taustalla Poliisiin pääsee töihin?


Kuvaaja: Mika Pakarinen
Kuvaaja: Mika Pakarinen

“Poliisiin on mahdollista työllistyä suorittamalla poliisin perustutkinnon (AMK)

Poliisiammattikorkeakoulussa (Polamk), mutta usein poliisilla voi olla myös muita

erityisvaatimuksia riippuen haettavasta tehtävästä tai erikoistumisalueesta. Kaikkiin työtehtäviin Poliisikoulun läpäisy ei ole välttämätöntä ja kyberrikostorjunnan alalla yhä useammin poliisiin työllistyy myös siviilitaustaisia, joilla on koulutusta tai työkokemusta vaikkapa tekniseltä alalta. 


Yleisesti voidaan todeta, että hyvät sosiaaliset taidot, kyky toimia paineen alla ja eettinen luonne ovat tärkeitä ominaisuuksia Poliisissa työskenteleville. Hakijoiden on lisäksi oltava nuhteettomia ja heiltä tarkistetaan rikosrekisteri.”


Miten viranomaisena työskentely eroaa siviilinä työskentelystä?


“Poliisilla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli ja heiltä odotetaan toimimista esimerkillisesti sekä työssä että sen ulkopuolella. Kyberrikostorjunnan ammattilaiset Poliisissa ja yksityisellä sektorilla työskentelevät samankaltaisten tavoitteiden parissa, mutta heidän työnsä eroaa monin tavoin vastuiden, toimintaympäristön ja käytäntöjen suhteen. 


Poliisissa keskitytään rikosten tutkintaan ja syytteeseenpanoon: Poliisit toimivat tiukkojen

oikeudellisten menettelyjen mukaisesti varmistaakseen, että kaikki todisteet kerätään

ja käsitellään laillisesti, jotta ne ovat kelvollisia oikeudenkäynnissä. Poliisin työ on

usein luonteeltaan reaktiivista. Käynnissä oleva tutkinta voi liittyä joko tapahtuneen tai meneillään olevan tapahtuman selvittämiseen. 


Yksityisellä sektorilla kyberturvallisuuden ammattilaiset keskittyvät tietoturvan ylläpitoon ja parantamiseen sekä riskienhallintaan. He toimivat usein proaktiivisesti ja pyrkivät kehittämään yritysten tietoturvakäytäntöjä sekä -ratkaisuja ennakoimalla eri uhkia. Yksityisellä sektorilla työskentelevillä henkilöillä on tärkeitä rooleja, mutta heidän työhönsä ei yleensä liity samanlaista julkista ja eettistä painetta kuin viranomaistyöhön.

Yhteistyöllä on suuri merkitys onnistuneen kyberrikostorjunnan kannalta. Poliisissa tämä korostuu taktisen ja teknisen tutkinnan osaajilta vaadittavassa tiimityöskentelyssä. Yhteistyön merkitys korostuu myös silloin, kun tarvitaan osaamista julkiselta ja yksityiseltä sektorilta vaikeiden asioiden ratkaisemiseksi.”


Millaista yhteistyötä Poliisi tekee kyberin saralla eri tahojen kanssa Suomessa ja kansainvälisesti?


“Kyberrikosten rajat ylittävän luonteen vuoksi Poliisissa tehdään tiivistä yhteistyötä useiden

kansallisten ja kansainvälisten tahojen - esimerkiksi viranomaisten, yritysten ja organisaatioiden - kanssa. Poliisi ei yksinään pysty selvittämään kyberrikoksia, vaan tarvitsee avukseen erinäisiltä tahoilta, esimerkiksi yrityksiltä, pyydettäviä tietoja. Kyberrikokset ovatkin verrattavissa monimutkaisiin palapeleihin, joissa tiedonmurusista kootaan kokonaiskuvaa tapahtuneesta.


Kyberuhkien tehokkaan torjunnan ja alan nopeiden muutosten näkökulmasta on tärkeää, että muutoksiin pystytään reagoimaan tehokkaasti ja tietoja sekä parhaita käytänteitä jakamaan muiden maiden viranomaisten kanssa. Yhteistyön tarve näkyy Poliisin tehtäväkentässä monin tavoin: Poliisi osallistuu kansainvälisiin työryhmiin, joissa kehitetään globaalisti tehokkaampia kyberturvallisuusstrategioita. Akateeminen yhteistyö eri maiden kanssa kyberrikollisuuden tutkimukseen ja koulutukseen liittyen on ollut jo vuosia Poliisiammattikorkeakoulun kulmakivenä opintojen kehittämisessä. Näiden lisäksi Poliisi järjestää myös koulutuksia ja kampanjoita kansalaisille sekä yrityksille lisätäkseen tietoisuutta kyberuhista.”


Ovatko kaikki työpaikat pääkaupunkiseudulla? Tehdäänkö Poliisissa etätöitä?


“Isommilla paikkakunnilla ja valtakunnallisissa yksiköissä (sekä paikallispoliisilaitoksilla että Keskusrikospoliisissa) on viime vuosina perustettu kyberrikoksiin keskittyviä tutkintaryhmiä. Vaikka laajin valikoima kyberrikostorjunnan työpaikoista sijoittuukin pääkaupunkiseudulle ja Etelä-Suomeen, on työtehtäviä löydettävissä myös pienemmillä paikkakunnilla ympäri Suomea. Etätöitä on mahdollista tehdä, riippuen toki toimenkuvasta.”


Mistä löydän tietoa avoimista työ- ja harjoittelupaikoista?

“Avoimet työ- ja harjoittelupaikat julkaistaan Valtiolle.fi -palvelussa.”


POLAMK tarjoaa viranomaisille mahdollisuuden suorittaa kyberrikostorjunnan erikoistumisopintoja 


Keitä Poliisiammattikorkeakoulussa työskentelee? Ovatko kaikki työntekijät poliiseja?


“Poliisiammattikorkeakoulussa työskentelee noin 200 työntekijää, joista puolet toimii

opetustehtävissä. Henkilökunnasta noin 40 prosenttia on poliiseja. Kyberrikostorjunnan tiimistä tällä hetkellä hieman yli puolet on poliisitaustaisia.”


Mikä on EU:n rahoittama kyberosake ja miten se liittyy Polamk:n?


Kyberrikostorjunnan osaamisen kehittämisen hanke (Kyberosake) on Poliisiammattikorkeakoulun ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) yhteinen hanke. Sen tarkoituksena on edistää viranomaisten kyberrikostorjuntaosaamista suunnittelemalla ja tuottamalla tarpeen mukaista koulutusta sekä toteuttamalla kyberrikollisuuden tutkimusta. 


Hankkeen rahoittajana toimii Euroopan unionin sisäisen turvallisuuden rahasto ISF. Tuen avulla pystytään edistämään kyberrikostorjunnan koulutuksen ja tutkimuksen kehittämistä sekä tarjoamaan laadukkaita koulutusmahdollisuuksia. Hankkeen kaikkien toimintojen läpileikkaavana tavoitteena on varmistaa, että lainvalvonta- ja oikeusviranomaisilla on aina ajantasainen osaaminen ja tietopohja kyberrikollisuuden torjuntaan.


Toiminnan ytimessä ovat kyberrikostorjunnan erikoistumisopinnot (Kyber-EOP), jotka luotiin

edellisessä EU:n Sisäasiain rahastojen rahoittamassa kyberrikostorjunnan hankkeessa.

Kyberrikostorjunnan erikoistumisopintojen lähiopintojaksoja järjestetään lukuvuoden aikana

lähes viikoittain joko Poliisiammattikorkeakoululla tai Jyväskylän ammattikorkeakoululla.

Lisäksi tutkitaan erilaisia kyberrikoksiin ja kyberrikostorjuntaan liittyviä menetelmiä sekä

työvälineitä, jonka pohjalta koulutuksia kehitetään. Esimerkiksi tekoälyavusteisten rikosten ja niiden torjunnan tutkiminen on olennainen osa kyberrikostorjunnan osaamisen kehittämistä. Kyberrikollisuus on tyypillisesti valtion rajoja ylittävää kansainvälistä rikollisuutta, minkä vuoksi hankkeessa tehdään tiivistä viranomaisyhteistyötä keskeisten kyberkoulutustoimijoiden kanssa.


Millaista on opiskella kyberiä Poliisiammattikorkeakoulussa? Miten opinnot eroavat

siviilipuolen koulutuksesta?


“Kyberrikostorjunnan erikoistumisopinnot (Kyber-EOP) Poliisiammattikorkeakoulussa keskittyvät syvälliseen ammattitaitoon, tarjoten teoreettista ja käytännöllistä koulutusta jo työelämässä toimiville poliiseille ja muille viranomaisille. Opinnot sisältävät sekä pakollisia että valinnaisia kursseja, jotka kattavat laajan kirjon aiheita kyberrikostorjunnan alalta. Voit sukeltaa syvälle digitaaliforensiikkaan tai vaikkapa avoimien lähteiden tiedusteluun ja opetella haittaohjelma-analyysiä sekä forensiikkaohjelmointia. Lisäksi pääset tutustumaan kryptovaluuttojen maailmaan ja kehittämään osaamistasi taktisessa kyberrikostorjunnassa.


Poliisiammattikorkeakoulussa kyberrikostorjunnan opinnot on integroitu syvällisesti

poliisityön vaatimuksiin. Opinnot tarjoavat kattavan käsityksen siitä, kuinka

kyberrikostorjunnan tekniset ja taktiset toimenpiteet nivoutuvat yhteen lainsäädännön kanssa. Opinnoissa korostetaan Poliisin eettisiä periaatteita sekä yhteistyön merkitystä muiden viranomaisten sekä kansainvälisten organisaatioiden kanssa.”


Millaisia urapolkuja Kyber-EOP -opinnot mahdollistavat? 


“Kyberrikostorjunnan erikoistumisopinnot mahdollistavat monenlaisia urapolkuja eri kyberrikostorjunnan tehtävissä, erityisesti sisäisen turvallisuuden alalla, kuten Poliisissa tai muissa viranomaisissa. Tässä muutamia esimerkkejä tehtävänkuvista, joita Kyber-EOP -opinnot voivat mahdollistaa: kyberrikostutkija, digitaaliforensiikan asiantuntija, data-analyytikko, avoimien lähteiden tiedustelija.”


Mistä löydän lisätietoja kyberrikostorjunnan erikoistumisopinnoista ja hakuajoista?


“Kyberrikostorjunnan erikoistumisopintoihin voi tutustua tarkemmin Poliisiammattikorkeakoulun verkkosivuilla.”


Ura kyberrikoksia tutkivana poliisina

Kuvaaja: Mika Pakarinen
Kuvaaja: Mika Pakarinen

Sanna ja Linda työskentelevät Lounais-Suomen poliisilaitoksella Petos kyber ICT -tutkintaryhmässä. Molemmat ovat koulutustaustaltaan poliiseja. Kyberturvallisuudesta he kiinnostuivat valmistumisensa jälkeen ja ovat hankkineet lisäkoulutusta opiskelemalla aihetta Polamk:ssa kyberrikostorjunnan erikoistumisopintojen kautta.


Miten kiinnostuitte kyberturvallisuudesta ja kyberrikostorjunnasta?


“Kyberturvallisuus on tärkeä ja ajankohtainen aihe. Kiinnostus kasvoi kouluaikana, jolloin yleinen keskustelu aiheesta lisääntyi.”


Millaisella taustalla päädyit nykyisiin tehtäviisi? 


Linda: “Valmistuin vuonna 2020 Polamkista. Työskentelin aikaisemmin monialatutkinnassa, eli niin kutsutussa perustutkinnassa, ja siirryin sieltä petos kyber ICT -tutkintaryhmään, kun se perustettiin huhtikuussa 2023.”


Sanna: “Valmistuin poliisiksi vuonna 2021. Valmistumisen jälkeen työskentelin ensin perustutkinnassa, josta siirryin myöhemmin talousrikostutkintaan. Tähän aikaan Lounais-Suomessa kyberrikostutkijat olivat osa talousrikostutkintaa, joten siirtymä kyberin pariin tapahtui luonnollisesti.”


Olemme suorittaneet valmistumisen jälkeen täydennysopintoina kyberrikostorjunnan perusteet -kurssin (15 op), joka on osa Kyber EOP:ia (35 op). Opiskelimme perusteet (15 op) syksyllä 2023 ja nyt suoritamme kyber EOP:iin kuuluvia vapaavalintaisia kursseja omien mielenkiintojemme mukaan.”


Millaisten tehtävien parissa työskentelette? Miltä tyypilliset työpäivänne näyttävät?


“Päivät koostuvat siitä, että tutkitaan erilaisia rikoksia. Tyypillisimmät rikosnimikkeet ovat törkeä petos, törkeä kavallus, törkeä rahanpesu ja törkeä maksuvälinepetos. Näiden lisäksi tutkimme myös perinteiseksi kyberrikoksiksi miellettyjä rikosnimikkeitä, kuten tietomurtoja ja tietoliikenteen häirintää. Työpäiviin kuuluu muun muassa rikoshyödyn jäljittämistä, asiakirjaselvitystä ja asianosaisten kuulusteluja.”


Millaisia taitoja ja osaamista kyberrikostorjunnasta tarvitsee, jos haluaa työskennellä kyberammattilaisena Poliisissa?


“Mitään varsinaista minimilähtötasoa ei ole, tärkeintä on mielenkiinto kyberrikostorjuntaa kohtaan. Hyviä ominaisuuksia kyberrikosten torjunnan parissa työskenteleville ovat pitkäjänteisyys ja valmius omaksua uutta, sillä kenttä on jatkuvasti muutoksessa. Pitää olla valmis esittämään kysymyksiä ja opettelemaan uutta.Verkostoituminen on todella tärkeää. Kyberrikoksilla on harvoin selkeää tekopaikkaa, minkä vuoksi kansainvälinen yhteistyö ja verkostot nousevat tärkeään rooliin. Kansainvälistä osaamista ja englannin kielen taitoa tarvitaan työssä usein.Rikosten näkökulmasta lainsäädäntö tulee aina hieman perässä ja lain muuttaminen on pitkä prosessi. Maailma ja uhkakuvat muuttuvat nopeasti, kun taas laki on säädetty aina kyseiseen hetkeen sopivaksi. Lainsäädäntö ja käytännöt vaihtelevat hieman maittain, mikä saattaa aiheuttaa haasteita tutkinnan näkökulmasta. Esimerkiksi esitutkintaprosessi on erilainen eri maissa, myös Euroopan sisäisesti: Monessa maassa syyttäjä toimii tutkinnanjohtajana, mutta Suomessa näin ei ole. Vastaavasti on olemassa maita, joiden näkökulmasta on erikoista, kuinka paljon suomalaisella Poliisilla on toimivaltuuksia ja oikeuksia.”


Mikä työssä motivoi?


“Onnistumiset! Erityisen hienoa on, jos saadaan palautettua varoja asianomistajalle. Lisäksi kiinnostaa työn asiakaspalvelullinen puoli. Rikoksen uhriksi saattaa joutua sellaisia ihmisiä, jotka eivät muutoin ole viranomaisen kanssa juuri tekemisissä. Heille haluaa jättää hyvän mielikuvan Poliisista ja Poliisin toiminnasta.”


Mikä haastavinta?


“Rikosten tekotavat muuttuvat jatkuvasti ja rikoksentekijät keksivät uutta. Näiden muutosten perässä pysyminen on välillä haastavaa. 

Kansainvälisyys on omalla tavallaan haaste, sillä prosessit voivat olla välillä todella hitaita. Voi mennä useita vuosia, ennen kuin saadaan vastauksia - jos saadaan. Lisäksi oman haasteensa asettaa se, että asianomistajat ilmoittavat usein rikoksista melko myöhään, etenkin jos kyseessä on pitkäaikaisempi rikos, kuten sijoitus- tai rakkauspetos. Tällöin saattaa mennä pitkäänkin, ennen kuin asianomistaja ymmärtää tulleensa huijatuksi. Tutkinnan näkökulmasta tämä on haaste, sillä tällaisissa tilanteissa tutkinta aloitetaan takamatkalta.”


Mikä on sellainen asia, joka jokaisen tulisi mielestänne tietää kyberturvallisuudesta?


“Kenenkään ei pitäisi ajatella, etteikö kyber koskettaisi heitä. Nykyisin monet palvelut ovat sähköisiä, minkä vuoksi ihmisten on oltava hereillä ja tiedettävä peruasasiat kyberturvallisuudesta. Tietoa kyberturvallisuudesta löytää helposti internetistä sekä seuraamalla uutisointia ja viranomaisten ohjeistuksia.”


Terveiset naisille, joita kyberrikostorjunta kiinnostaa ammattina?


“Jos on kiinnostunut alasta, niin ei muuta kuin matalalla kynnyksellä alalle hakeutumaan! Meillä kummallakaan ei ollut pohjakoulutusta kyberturvallisuudesta tai kyberrikostorjunnasta, mutta hyvin ollaan silti pärjätty. Kyber on nykyisin läsnä todella monissa toiminnoissa, eli vaihtoehtoja on paljon ja jokainen löytää varmasti itselleen sopivan vaihtoehdon.”



 

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Poliisiammattikorkeakoulun & Lounais-Suomen poliisilaitoksen kanssa.


Jyväskylän Ammattikorkeakoulu (JAMK) on Women4Cyber Finlandin vuoden 2024 yhteistyökumppani.


 

Kuvat: Roosa Lehtonen & Mika Pakarinen

Haastattelu: Minttu Hyökyvaara, W4CFI Articles

Haastatellut: Sanna & Linda Lounais-Suomen Poliisilaitos, Noora Järvensivu & Tomislav Kukulj Poliisiammattikorkeakoulu




Comments


bottom of page