Kuukauden roolimalli (4/2025): Minja, 2NS
- Maria Talvela
- 7 päivää sitten
- 3 min käytetty lukemiseen

Kuka: Minja, Information Security Specialist 2NS:llä
Koulutustausta: Insinööri (ylempi AMK) informaatioteknologiasta, insinööri (AMK) pelikehityksestä, media-assistentti (valokuvaus)
Ammatilliset kiinnostuksenkohteet: mobiililaitteiden tietoturvallisuus ja tietoturvatietouden jakaminen
Harrastukset: videopelit, lukeminen, luonnossa liikkuminen ja valokuvaus
Motto: “Jee!”
Voit seurata Minjaa Instagramissa ja Threadsissä @minjahakkeroi.
Tietoturva-asiantuntija Minja hakkeroi työkseen mobiili- ja verkkosovelluksia. Hän jakaa tietoturvatietoutta Instagramissa ja Threadsissä suositulla @minjahakkeroi-tilillään, joka poikkeaa stereotyyppisestä hakkerikuvastosta vaaleanpunaisella ja söpöllä ulkoasullaan.
Minja päätyi tietoturva-alalle onnekkaiden sattumien kautta. Hän opiskeli sekä valokuvausta että pelialaa, mutta totesi pitävänsä molemmat mieluummin harrastuksena. Insinööritutkinto poiki työsuhteen Android-ohjelmistokehittäjänä, mutta Minja koki hakevansa paikkaansa urallaan. Työ oli muutaman vuoden jälkeen alkanut tuntua tylsältä – kaikki tehtiin aina samalla tavalla, ja vaikka parhaiden käytäntöjen noudattaminen oli perusteltua myös turvallisuussyistä, ei se tarjonnut henkistä haastetta.
“Olen aina ollut se tyyppi, joka silmäilee käyttöehdot kokonaan.”
Minja haki opiskelemaan YAMK-tutkintoa. Hänellä oli parhaillaan kyberkurssi käynnissä, kun alalla oleva sometuttu vinkkasi harjoittelupaikasta. Hetken pohtimisen ja viestittelyn jälkeen Minja haki ja pääsi sisään, ja se tie vei mennessään. Eikä ihme. “Olen aina ollut se tyyppi, joka silmäilee käyttöehdot kokonaan”, hän naurahtaa.
Minja on työskennellyt kyberturvallisuuden parissa nyt kolme vuotta, joista viimeisen vajaan vuoden 2NS:llä. Nykyroolissaan häntä innostaa erityisesti mobiilitestaus. Hän nauttii työssä myös ongelmanratkaisusta ja työn merkityksellisyydestä, jota koodarina jäi kaipaamaan. Kaikki testattavat sovellukset ovat erilaisia, ja se, että ratkaisujen löytäminen vaatii soveltamista, on motivoivaa – joskin myös väsyttävää. Toisaalta dopamiiniryöppy oikeaan osuneesta aavistuksesta on huikea. “Lisäksi on inspiroivaa tehdä töitä tosi fiksujen ja itseään kokeneempien ihmisten kanssa ja oppia heiltä”, Minja sanoo.
"En pelkää näyttää tietämättömyyttäni ja pyytää apua."
Vaikka naisia on kyberalalla verrattain vähän, on ala Minjan mielestä kannustavampi kuin ohjelmistokehitysala. “Koodarina koin paljon enemmän oletuksia ja vähättelyä työssäni, kun taas kyberalalla tuntuu, että ihmisen tausta tai sukupuoli eivät ole olennaisia, vaan se, mitä hän osaa tehdä”, hän toteaa. @minjahakkeroi-tilin julkaisut saavat usein yli 10 000 katselukertaa ja tavoittavat sekä tekki-ihmisiä että tavallisia tallaajia, mutta Minja muistaa saaneensa vain yhden vähättelevän kommentin – joka sekin vedettiin melkein saman tien takaisin. Hän uskoo, että koodarina söpö sisältö olisi herättänyt enemmän aivoton bimbo –tyylistä kommentointia.
Miettiessään, miksi naisilla on korkea kynnys lähteä kyberalalle, Minja kiinnittää huomiota tähtikulttuuriin. Mielikuva superhakkerista, jolle työ on elämäntapa, aiheuttaa herkästi riittämättömyyden tunnetta. “En itse pelkää näyttää tietämättömyyttäni ja pyytää apua”, Minja sanoo, ja kertoo saaneensa myöhemmin usein kiitosta asioiden kysymisestä niin kollegoiltaan kuin tutuiltaan, jotka eivät olleet kehdanneet kysyä samaa. “Jos myös sennut näyttävät rohkeasti vajavaisuuttaan, madaltaa se aloittelijoiden kynnystä.” Minja koki myös Women4Cyber Finlandin tapahtumat ja CitySec-etkot arvokkaina alalle siirtyessään. “W4CFI, jatkakaa mitä teette!” hän sanoo.
"Ei kaikkea vapaa-aikaa pitäisi käyttää hakkerointiin vain siksi, että luulee kaikkien muidenkin tekevän niin ja on riittämätön olo."
Kyberalasta kiinnostuneille Minja haluaa korostaa, että kyseessä on maraton eikä sprintti. Vaikka tuntuisi, että kaikki muut osaavat enemmän, ei pitäisi yrittää pusertaa tietoa aamusta iltaan. “Eivät aivot sisäistä sitä, niille pitää antaa aikaa myös levätä. Osaaminen kyllä karttuu”, Minja sanoo. Itse hän tekee töiden ulkopuolella muita asioita, kuten taidetta. “Ja jos joskus itse haluan käyttää vapaa-aikani hakkerointiin, sitten teen niin. Mutta sitä ei pitäisi tehdä vain sen takia, että luulee kaikkien muidenkin tekevän niin ja on riittämätön olo.”
Lopuksi Minja lähettää lukijoille terveiset, että puhelin on syytä muistaa päivittää. “Kyllä se kannattaa, vaikka ei millään huvittaisi. Ja kaikki muut laitteet myös!”
Women4Cyber Finlandin Kuukauden roolimalli -sarja nostaa esiin alalla työskentelevien ja vaikuttavien naisten uratarinoita. Näiden tarinoiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin henkilöitä, jotka omalla toiminnallaan inspiroivat muita. Tunnetko naisen, jonka uratarina on mielestäsi inspiroiva tai mielenkiintoinen? Voit ehdottaa Kuukauden Roolimalleja lähettämällä henkilön nimen, yhteystiedot (sähköposti) ja lyhyet perustelut osoitteeseen: articles(at)women4cyberfinland.com.
Kuva: Minja, 2NS
Teksti: Maria Talvela, W4CFI Articles