Kuka: Maria Bique, toimitusjohtaja CyberCoachilla
Koulutustausta: Tekniikan lisensiaatti
Ammatilliset kiinnostuksen kohteet: Tietosuoja ja yksityisyys, tekoälyn ja uusien teknologioiden säätely, digitaalisen epätasa-arvon uhat yhteiskunnalle ja niiltä suojautuminen
Harrastukset: Jalkapallo (pelaaminen ja valmennus), laite- ja vapaasukellus
Motto: “There is some good in this world, and it's worth fighting for.”
Maria Bique on inspiroiva yrittäjä, jonka tavoitteena työssään on korjata tietoturva-alan epäkohtia. Maria aloitti uransa tutkijana lääketieteellisen fysiikan alalla. Äkillisten vastoinkäymisten vuoksi hänen uransa tutkijana sai päätöksen, kun tutkijan apuraha ei riittänyt kattamaan kattovuodon aiheuttamaa remonttia ja kolmen lapsen kuluja. Maria päätti hakeutua kokonaan uudelle uralle ja haki sekä kliinisen fyysikon että teknologia-alan töitä. Näistä kahdesta hän päätyi jälkimmäiseen; ensin teknologiakonsultiksi, josta matka jatkui erilaisten käänteiden kautta tietosuojahankkeiden johtoon. Lopulta Maria päätyi tietoturvatehtäviin. Vuonna 2018 hän huomasi turhautuneensa tietoturva-alaan, ja vaihtoi takaisin teknologiakonsultoinnin pariin. Vuonna 2019 hän tapasi nykyiset yhteistyökumppaninsa ja he päättivät yhdessä perustaa yrityksen korjaamaan niitä epäkohtia, joiden vuoksi Maria kertaalleen lähti alalta. Nykyään Marialla on viisi lasta, ja kuudes syntyy alkukesästä.
Tavoitteena digitaalisen tasa-arvon edistäminen
Maria kertoo, että nykyisestä työstä tekee mielekästä se, että oma työ tuntuu konkreettiselta työltä paremman tulevaisuuden puolesta. “Yhteiskuntamme vaatii luottamusta toimiakseen, ja se säilyy vain, jos meillä kaikilla on riittävät digi- ja informaatiolukutaidot. Digitaalinen epätasa-arvo heikentää jo valmiiksi heikossa asemassa olevien mahdollisuuksia pärjätä ja ruokkii polarisaatiota.” Digitaalista epätasarvoa kaventamaan Maria ja hänen yhteistyökumppaninsa perustivat CyberCoach -yrityksen, jonka skenaariopelit tuovat viimeisimpiin uhkiin valmentavaa koulutusta kaikkien saataville.
Marian työ on luovaa, eikä tylsää ole koskaan. Aina on uutta opittavaa, eikä mistään valmiista voi ottaa mallia, joten on ajateltava “laatikon ulkopuolelta”. Uuden toimintamallin luotsaaminen tuo mukanaan myös haasteita. “Alalla vallitseva malli pyrkii ensisijaisesti tunnistamaan “heikkoja” työntekijöitä ja algoritmisesti höynäyttämään sellaisiakin työntekijöitä, jotka osaavat jo hyvin tunnistaa oikeita hyökkäyksiä. Haastamme yrityksiä valmentamaan työntekijöitään aivan eri tavalla ja tarjoamaan työntekijöille anonyymin ja psykologisesti turvallisen ympäristön oppimiseen.” Myös jatkuva ja ennakoimaton heittely pienten yksityiskohtien viilaamisen ja isojen päätösten tekemisen välillä tuo käytännön haastavuutta työhön. Maria kertoo, että pariin tuntiin voi mahtua esimerkiksi sijoittajien kanssa neuvottelua, pörssiyhtiölle myyntidemon pitämistä, kassavirtaennusteen päivittämistä, tuotteen toiminnallisuuksista päättämistä sekä keskustelua käyttäjäpalautteesta.
Monimuotoisuuden ja muutoksen puolesta
Marian mukaan tarvitaan paljon työtä, että kyberalalle saadaan monimuotoisuutta, ja tämän lisäksi tarvitaan paljon työtä sen eteen, että vähemmistöjen edustajat jäisivät alalle ja myös etenisivät alalla. Molemmissa on vielä tekemistä, mutta jälkimmäisessä erityisen paljon. “Tasa-arvotilanne on paranemaan päin, mutta sitä ei voida arvioida pelkästään katsomalla absoluuttista vähemmistöön kuuluvien työntekijöiden määrää. Todellinen tasa-arvo saavutetaan vasta sitten, kun monimuotoisuutta on jokaisella uratasolla ylimpään johtoon saakka”
Monimuotoisuutta voidaan Marian mielestä edistää kyberalan kulttuuria muuttamalla, sillä jo tapahtumien alkoholipainottuneisuus sulkee vähemmistöjä tapahtumien ulkopuolelle. Hänen mielestään on tärkeää, että inklusiivisia tapahtumia järjestetään, mutta ne eivät saisi olla ainoastaan tietyille vähemmistöille suunnattuja. Tasa-arvoa ei esimerkiksi ole se, jos naiset saavat keynote-puheenvuoroja naisten tapahtumista tai puhuvat alan päätapahtumissa pienemmillä lavoilla, Maria sanoo.
“Tasa-arvosta voidaan puhua, kun se näkyy päälavoilla alan jättitapahtumissa. Pelkään, ettei se toteudu, jos naiset ja muut alan vähemmistöt tyytyvät omiin vähemmistötapahtumiinsa.
Marian mukaan monimuotoisuutta voitaisiin edistää myös mekanismeilla, joiden avulla vähemmistöt voisivat osallistua kyberalan päätapahtumiin. Suurimmat tapahtumat järjestetään korkean hintatason kaupungeissa, ja liput tapahtumiin ovat usein todella kalliita. Suurin osa vähemmistön edustajista on vielä alkuvaiheessa urallaan, eivätkä he välttämättä saa tapahtumalippuja työnantajiltaan. Verkostoitumisen ja uran edistämisen kannalta nämä tapahtumat ovat kuitenkin todella tärkeitä. Tällaisissa tapahtumissa monimuotoisuus laahaa vielä vuosikymmenen pienempiä ja edullisempia tapahtumia jäljessä, Maria toteaa.
Tulevaisuuden alalla työt eivät lopu
Kyberalasta kiinnostuneille ja alalle pyrkiville Maria haluaa muistuttaa, että työtä riittää ja se on todella monipuolista. “Et tarvitse kalliita sertifikaatteja menestyäksesi. “Mieti ennemmin, mistä olet kiinnostunut ja löydä siltä alueelta itsellesi mentori. Mentoreita voi lähestyä mentoriohjelmien kautta, mutta myös rohkeasti suoraan kysymällä.”
Marian terveiset lukijoille: “Nähdään tapahtumissa! Saa aina tulla nykimään hihasta ja juttelemaan tai kysymään.”
Women4Cyber Finlandin Kuukauden roolimalli -sarja nostaa esiin alalla työskentelevien ja vaikuttavien naisten uratarinoita. Näiden tarinoiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin henkilöitä, jotka omalla toiminnallaan inspiroivat muita. Tunnetko naisen, jonka uratarina on mielestäsi inspiroiva tai mielenkiintoinen? Voit ehdottaa Kuukauden Roolimalleja lähettämällä henkilön nimen, yhteystiedot (sähköposti) ja lyhyet perustelut osoitteeseen: articles(at)women4cyberfinland.com
Teksti: Aino Mikkonen, W4CFI Articles
Kuva: Maria Bique
Comments