top of page

Kuukauden roolimalli (1/2024): Anne Hautakangas


Kuka: Anne Hautakangas, Account Director Insta 

Koulutustausta: Medianomi, myöhemmin valmistunut YAMK IT-Tradenomiksi. YAMK koulupaikka aukesi teknisen työkokemuksen ansiosta. 

Ammatilliset kiinnostuksen kohteet: Kaikkein eniten kiehtoo hyökkääjän näkökulma, motiivit ja toimintatavat. Ymmärtämällä hyökkääjän tapaa toimia, voidaan kehittää omaa puolustusta paremmaksi.

Harrastukset: Pelaaminen, CTF (Capture the Flag)-haasteet, ulkoilu sekä keskiaikaiset kamppailulajit 

Motto: Aina pitää yrittää

Verkostoidu Annen kanssa: LinkedIn & Instagram


 

Perustelut sille, miksi Anne on valittu kuukauden roolimalliksi 1/2024

"Anne on kyberalan rautainen ammattilainen, joka jakaa tietämystään ja osaamistaan mielellään muille. Anne työskentelee mielenkiintoisessa ja vastuullisessa roolissa, on esiintynyt useissa alan tapahtumissa ja toiminut myös W4CFI:n vapaaehtoisena useamman vuoden ajan. Anne osoittaa, että teknisistäkin asioista on mahdollista viestiä selkeästi ja ymmärrettävästi - lisäksi hän on itse erittäin helposti lähestyttävä ja mukava :) Annea selkeämpää esikuvaa ja roolimallia on siis vaikea löytää."


 

Anne Hautakangas on pitkän linjan IT-ammattilainen, jota tekniset mielenkiinnon kohteet ja aito innostus työn merkityksellisyyttä kohtaan kannusti hakeutumaan kyberturvallisuuden pariin.


Valmistuttuaan lukiosta Anne kouluttautui medianomiksi, eli visuaalisen viestinnän ammattilaiseksi. Kiinnostus koodausta ja tekniikkaa kohtaan ohjasi Annen urapolkua, joka alkoi ohjelmistopuolella palveluita rakentaen digitalisaation ottaessa ensimmäisiä askeleitaan. Kiinnostus koodausta kohtaan kannusti Annea jatkokouluttautumaan ja työelämässä hankitun teknisen kokemuksen ansiosta hän pääsi suorittamaan IT-Tradenomin YAMK-tutkinnon.


Koodarina toimittuaan Anne kaipasi uralleen uusia tuulia ja hyppäsi muutamiksi vuosiksi projektipäällikön saappaisiin ja myöhemmin myös kehityspäällikön rooliin. Muuttuvista rooleista huolimatta Anne kertoo kokeneensa tuohon aikaan ammatillista tuskaa, sillä työn merkityksellisyys ja mielekkyys oli kadonnut. Työ ja päivät tuntuivat samanlaisilta, vaikka yritykset vaihtuivatkin välissä. Kipinä uuden opiskeluun heräsi.


Pohtiessaan uutta suuntaa uralleen, Anne kertoo tietoturvan puhutelleen häntä eniten. Valintaa helpotti se, että jo aikaisemmin tietoturvaan liittyvät teemat olivat olleet välillisesti osa Annen aikaisempia työtehtäviä, vaikkei hän ollutkaan aihealueeseen syvemmin perehtynyt.


Heti ensimmäisellä tunnilla oli selvää, että tämä on menoa. Tästä tulee mun loppu-ura.

Polku kyberturvallisuuden parissa alkoi, kun Anne lähti mukaan Anu Laitilan luotsaamalle ja Future Femalen järjestämälle puoli vuotta kestävälle kyberturvallisuuden intensiivikurssille. “Kyseessä oli hyvin samantapainen kokonaisuus kun W4CFI:n ja HelSecin syksyllä 2023 lanseeraama Cybersecurity Essentials 2024” Anne kertoo ja jatkaa: “Heti ensimmäisellä tunnilla oli selvää, että tämä on menoa. Tästä tulee mun loppu-ura.” Annen mukaan kurssilla esitellyt aihealueet, kuten asioiden, järjestelmien ja ihmisten turvaaminen puhuttelivat häntä heti mielenkiintoisuudellaan ja vakuuttivat hänet siitä, että näiden parissa työskentely toisi uralle toivottua sisältöä.


Tietoturva-ala innostaa ja haastaa oppimaan


Uraa kyberturvallisuuden parissa Anne on rakentanut Installa, ensin valkohattuhakkereiden projektipäällikkönä Pentester Leadin roolissa, nykyisin tietoturvavalvomo (SOC, Security Operations Center) -palveluiden Account Directorina. Työhön kuuluu muun muassa SOC:in strategian suunnitteluun osallistumista, liiketoiminnan kehittämistä, esihenkilötyötä ja Instan "Lupa luottaa" lupauksen ylläpitämistä asiakkaiden suuntaan.  


Nykyisissä työtehtävissä Annea innostaa tehtävien monipuolisuus. “Maailma muuttuu nopeasti. Kun lukee alan uutisia ja seuraa tapahtumia, huomaa viikottain, että koko ajan on jotain uutta haltuun otettavaa, opiskeltavaa ja perehdyttävää. Se on välillä kuormittavaa, mutta samalla innostavaa, että koko ajan saa haastaa itseään. Työpäivät eivät myöskään ole koskaan samanlaisia” Anne kertaa.


Annen mukaan itsensä jatkuva kehittäminen on pakollista, mikäli haluaa pärjätä tietoturva-alalla. Hän kuvailee tätä kaksiteräiseksi miekaksi, sillä jokaisella on joskus hetkiä, jolloin ei jaksaisi opetella uutta ja kokee tuskaa omasta riittävyydestä sekä pärjäämisestä. Näitä hetkiä on ollut myös Annella, mutta tällöin alalla toimivien kollegoiden kannustus ja tuki on auttanut eteenpäin. Erityiset kiitokset Anne lähettää Anu Laitilalle: “Varsinkin silloin, kun aloin harkita kyberalaa Anu kannusti hyvinkin aggressiivisesti ja puski eteenpäin. Se oli todella ihanaa ja toivoisin, että voisin joskus itse samalla tavoin patistaa jonkun toisen eteenpäin kyberalalla.”


Monimuotoinen ja yhteisöllinen tietoturva-ala 


Annen mukaan parasta kyberin parissa työskennellessä ovat ihmiset ja alalla vallitseva poikkeuksellisen hyvä yhteishenki. Tämä näkyy Annen mukaan hänen omalla työpaikallaan, mutta myös laajemmin alan tapahtumissa ja toiminnoissa: “Ihmiset tukevat toisiaan ja haluavat toistensa onnistuvan. Jos ei itse ymmärrä jotain asiaa, niin aina löytyy joku jolta voi kysyä apua.”


Anne toivoisi, että yhä useampi nainen rohkaistuisi mukaan alalle. “Huomattavissa on, että naisia on alalla vähän. Kun tapahtumissa juttelee opiskelijoiden kanssa, niin alan opiskelijat ovat pääsääntöisesti miehiä. Tämä on sääli, koska kyberturvallisuusalalla on monenlaisia rooleja ja myös naisille on tilaa.” Anne pohdiskelee. Lisäksi hän korostaa, että stereotypioista huolimatta alalla kaivataan myös niin sanottuja pehmeitä taitoja, sillä teknisten kyvykkyyksien lisäksi myös empatia ja kyky viestiä asioista ymmärrettävästi ovat tärkeitä taitoja varsinkin asiakasrajapinnassa työskenneltäessä. 


Kyberturvallisuusalalla on monenlaisia rooleja ja myös naisille on tilaa

Pohtiessa kyberalan monimuotoisuutta ja tasa-arvoisuutta tulevaisuudessa Anne on toiveikas. Hänen mukaansa kehitettävää on edelleen, mutta Suomessa alan yhteisö on sitoutunut tilanteen kehittämiseen. “Suomessa tietoturvayhteisö on pyrkinyt ottamaan naisia siipiensä suojaan. Esimerkiksi HelSec tekee yhteistyötä Women4Cyber Finlandin kanssa ja kannustaa naisia hakeutumaan tapahtumiinsa. On tärkeää, ettei tätä työtä tee pelkästään naiset itse, vaan taustalla on laajempi yhteisö tukena. Se antaa tunteen, että olemme tervetulleita ja kuulumme joukkoon. Naisten on myös helpompi saada äänensä kuuluviin, kun mukana on alan arvostettuja tekijöitä.”


Anne on toiminut useamman vuoden W4CFI:n vapaaehtoisena ja puhuu toiminnasta lämpimästi: “W4CFI:n tekee todella hyvää työtä nostaessaan esiin alalla erilaisissa tehtävissä työskenteleviä naisia. On tärkeää tehdä näkyväksi eri työtehtäviä sekä sitä, että ihan tavalliset ihmiset toimivat ja pärjäävät näissä rooleissa.” Esikuvien lisäksi Anne jakaa kiitosta W4CFI:n järjestämille tapahtumille ja näissä luoduille verkostoitumismahdollisuuksille: “On ihan mieletöntä miten upeita tapahtumia kumppaneiden kanssa tehdään. Toivoisin, että yhä useampi uskaltautuisi mukaan katsomaan tätä kaikkea. Tapahtumissa oppii paljon, tapaa ihmisiä, on mahdollisuus saada vinkkejä ja alkua omalle uralle. Ne antaa paljon mahdollisuuksia. Uskon, että tapahtumien ja Women4Cyber Finlandin toiminnan kautta jokaisella on mahdollisuus löytää oma juttunsa ja paikkansa alalta.”


Annen vinkit kyberalalle pyrkiville tai siitä kiinnostuneille:

Annen terveiset lukijoille:

Opiskelijat nostavat usein esiin, että ensimmäisen työpaikan saaminen on vaikeaa. Kannattaa muistaa, että tietoturvaa löytyy kaikista organisaatioista ja sen kuuluisi olla osa kaikkien yritysten, kuntien ja muiden toimijoiden arkea. Oma paikka tietoturva-alalla voi löytyä yllättävästäkin paikasta, eikä sen tarvitse olla tietoturva-alan klassinen yritys. Laajentakaa rohkeasti hakua ja omaa ajatustanne siitä, mitä tietoturva on ja missä sitä on.

Tykkään sanoa ihmisille, joita jännittää tai pelottaa oma pärjääminen: rohkeudella vain eteenpäin! Yleensä kun jotain asiaa kokeilee, niin ei siitä paha mieli tai harmistus jää. Voi olla, että huomaat ettei ollut oma juttu, mutta sitten ainakin tiedät. Toisaalta voi olla, että huomaat, että on kiva juttu ja kivoja ihmisiä ja oma ura voi lähteä aivan uusille raiteille. Rohkeasti mukaan ja tekemään. Jos tuntuu, ettei tästä tule mitään, niin kysy apua ja neuvoja.

 

Anne on toiminut Women4Cyber Finlandin tapahtumatiimin vapaaehtoisena vuonna 2022 sekä sometiimin vapaaehtoisena ja hakkeritiimin vetäjänä vuonna 2023.

 

Women4Cyber Finlandin Kuukauden roolimalli -sarja nostaa esiin alalla työskentelevien ja vaikuttavien naisten uratarinoita. Näiden tarinoiden tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin henkilöitä, jotka omalla toiminnallaan inspiroivat muita. Tunnetko naisen, jonka uratarina on mielestäsi inspiroiva tai mielenkiintoinen? Voit ehdottaa Kuukauden roolimalleja lähettämällä henkilön nimen, yhteystiedot (sähköposti/puhelinnumero)  ja lyhyet perustelut osoitteeseen: articles@women4cyberfinland.fi



Kuva: Anne Hautakangas Teksti: Minttu Hyökyvaara, W4CFI Articles  




Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page