Ensimmäinen Disobey järjestettiin vuonna 2016 Suvilahdessa, ja siitä alkaen tapahtuma on kasvattanut kokoaan ja suosiotaan vuosi vuodelta. Vaikka tapahtumaan on joka vuosi ollut tarjolla lippuja kasvavissa määrin, on ne siitä huolimatta myyty loppuun perinteisesti minuuteissa. Tapahtuman tavoitteena on edistää tietoturvatietoisuutta, verkostoitumista ja eettistä hakkerointia. Disobeylla on vahvasti läsnä yhteisöllisyys sekä oman osaamisen ja tietämyksen jakaminen. Tänä vuonna Disobeyhin (14.–15.2.) Helsingin Kaapelitehtaalla kokoontui yhteen yli 2000 IT- ja kyberturvallisuusalan nykyistä tai tulevaa ammattilaista.
Mikä Disobey siis käytännössä on?
Disobey koostuu lukuisista huippupuhujien esityksistä, erilaisista yhteisöjen ja yritysten pisteistä sekä suuresta CTF-kilpailusta. Yritysten ja yhteisöjen pisteet ovat kokoontumispaikkoja, joilta löytyy yleensä työpajoja, juotavaa ja keskustelumahdollisuuksia edellä mainittujen tahojen edustajien kanssa. CTF eli Capture the Flag on hauska kilpailu, jossa ratkotaan erilaisia alalle ominaisia haasteita, joista saa palkinnoksi flageja. Flageihin on yleensä sidottu pisteitä, ja lopulliseksi voittajaksi määräytyy se kilpailija tai joukkue, joka kerää suurimman pistepotin. Vaikka CTF-kilpailut ovat leikkimielisiä, ne kehittävät myös oikeita ja tärkeitä tietoteknisiä taitoja, ja ovat erinomainen tapa haastaa itseään ja oppia uutta hauskan pulmanratkaisun muodossa.
Vuoden 2025 Disobey oli edeltäjiäänkin suurempi ja monipuolisempi tapahtuma edeltäjiinsä verrattuna. Olen itse kolmannen vuoden kyberturvallisuusinsinööriopiskelija ja toista kertaa Disobeylla vierailijana. Vertailukohtaa löytyy siis yhdeltä aikaisemmalta vierailulta ja kirjoitin tämän artikkelin vastaamaan niihin kysymyksiin ja ennakkoluuloihin, joita itselläni oli ennen ensimmäistä vierailua. Disobeyn tunnelmaa on kuitenkin lähes mahdoton kuvailla. Tapahtuman ovista sisään astuessa ja Kaapelitehtaan hämärässä kulkiessa olo on turvallinen ja kotoisa. Ympärillä on sadoittain samoja mielenkiinnon kohteita jakavia ihmisiä, joiden kirjo kattaa kaikki alan eri ulottuvuudet aina keltanokista tietoturvajohtajiin asti. Riippumatta siitä, missä kohtaa urataivaltaan kukin on, ovat kaikki lähtökohtaisesti innokkaita jakamaan kokemuksiaan ja ajatuksiaan, tutustumaan sekä pallottelemaan erilaisia ideoita ja teorioita toistensa kanssa. Yksi parhaista asioista Disobeyssa onkin se, että siellä yhteisöllisyys yltää yli asemien ja ihmiset erilaisista taustoista voivat kohdata toisensa ympäristössä, jonka he jakavat yhteisellä intohimolla.

Mitä Disobeyssä oikeastaan tapahtuu?
Tapahtuman kahdella lavalla esiintyy säännöllisin aikavälein alan huippupuhujia, jotka avaavat taitavasti ikkunoita erilaisiin ajankohtaisiin haasteisiin ja kysymyksiin. Kymmenistä puheenvuoroista jää aina käteen jotain uutta, se voi olla joko kokonaan uuden asian oppiminen, uuden näkökulman löytäminen tai ammattilaisen mielenkiintoisen tarinan parissa viihtyminen.
Aikaisemmin mainitsemani yritys- ja yhdistyspisteet ovat erinomainen paikka verkostoitua. Näille pisteille moni pysähtyy puuhailemaan yritysten ja yhdistysten järjestämien pienten pelien ja virikkeiden parissa, lepuuttamaan jalkoja, rupattelemaan vanhojen ja uusien tuttujen kanssa tai juomaan sen kuuluisan kylmän huurteisen.
Lisää kohtaamispisteitä ja pientä ajanvietettä löytyy myös Community Villagesta. Community Village on erillinen alue, joka koostuu erilaisten yhteisöjen ja muiden alan toimijoiden pisteistä. Tänä vuonna Community Villagesta saattoi löytää jo perinteisesti myös meidän, Women4Cyber Finlandin oman pisteen. Tänä vuonna Women4Cyber Finland toi Disobeylle Photo Cuben, jossa sai ottaa itsestään ja seurueestaan Polaroid-kuvan muistoksi tapahtumasta. W4CFI:n lisäksi Community Villagesta löytyi myös mm. Helsecin, Saimaasecin, Kuosecin, Kymisecin ja Lahtisecin pisteet, jotka tarjoilivat monipuolisen kattauksen erilaista tekemistä. Citysecit ovat kaupunkien tai alueiden kyber- ja tietoturvayhteisöjä, jotka kokoavat yhteen alueen tietoturvaharrastajia ja järjestävät jäsenilleen erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia. Oman alueen Citysecin toimintaan kannattaakin tutustua. Voit tsekata Citysecit täältä.
Disobeyssä Citysecien pisteillä pääsi mm. ratkomaan palapeliä, nimeämään maskottia, osallistumaan mini-CTF-kilpailuun, hakkeroimaan chattibotilta salasanaa, kalastamaan (siis ihan oikeasti), etsimään haavoittuvuuksia virtuaaliympäristöistä ja bongailemaan Wall of Shamelta vierailijoiden avonaisia ja haavoittuvaisia Bluetooth-yhteyksiä.
Lisäksi Community Villagessa oli tarjolla lukkojen tiirikointia ja Robot uprisingin järjestämä robottikilpailu, jossa oli mahdollisuus kilpailla tekoälyn ohjaamia robotteja vastaan. Ihan mieletöntä! Monella standilla esiteltiin myös tahojen omaa toimintaa, ja ensimmäistä kertaa koskaan Community Villagessa oli paikalla myös kyberturvallisuusopiskelijoiden ainejärjestö. Kotkan kyberturvallisuusinsinööriopiskelijat ry, eli Cyber Club, oli saapunut Disobeyhin alalle uskollisesti mustissa, Disobeyn sponsoroimissa haalareissa. Ainejärjestön tavoitteena on kaventaa opiskelijoiden ja yritysten välistä kuilua luomalla kontakteja suoraan alan yrityksiin ja työelämään. Disobey osoittautui tavoitetta täydellisesti palvelevaksi kentäksi.
Erityismaininnan ansaitsee myös Community Villagessa sijainnut Traficomin piste, jossa riitti jonotusta koko tapahtuman ajan. Traficomin jo perinteeksi muodostuneet alpakka-badget ovat haluttu kunniamerkki ja samalla myös hauska puzzle. Badgen ansaitakseen täytyi saada chattibotilta kryptattu flagi annetun aikarajan puitteissa. Traficomin pisteellä sai myös soitella lankapuhelimella viraston asiakaspalveluun, jossa sijaitsi toinen pisteen tarjoamista lukuisista eri puzzleista ja haasteista. Kokonaisuus oli kaikin puolin hauska ja hyvin suunniteltu, mikä näkyi myös sen kovassa suosiossa.

Loppusanoiksi on vielä sanottava
Itselleni Disobey on ehdottomasti koko helmikuun ja alkuvuoden kohokohta. Tapahtuman jättämä lämmin tunne kestää päiväkausia, ja tapahtumassa kohdatuista ihmisistä voi tulla pysyviä ihmissuhteita. Kaiken nähtävän, koettavan, kuultavan ja keskusteltavan lomassa en itse ehtinyt ratkomaan tänäkään vuonna tapahtuman CTF-kilpailua ja lupaan jo toistamiseen, että ensi vuonna vihdoin osallistun! CTF-kilpailut ovat yksi syvälle juurtunut osa eettisen hakkeroinnin kulttuuria, ja tavallaan myös Disobey alkaa CTF-kilpailusta, sillä tapahtuman ensimmäiset liput tulevat syksyisin tarjolle hyvin samankaltaisen hakkerihaasteen palkintoina.
Mikäli Disobey ei ollut sinulle ennestään tuttu, tämä artikkeli toivottavasti tarjosi sinulle pintaraapaisun siihen, mistä tämä eettisen hakkeroinnin runsaudensarvi koostuu. Kaikkea on kuitenkin mahdotonta purkaa sanoiksi ja on asioita, jotka täytyy vain itse kokea. Suosittelen vahvasti jokaista tämän artikkelin myötä tapahtumasta kiinnostunutta lähtemään ensi syksynä lippumetsälle, sillä tätä tapahtumaa ei kannata missata. Tapahtuman menneiden vuosien puheenvuoroja voi katsella videotallenteina myös YouTubesta.
Voit lukea myös viime vuoden Disobey-artikkelimme täältä.

Teksti: Sanna Haituva, W4CFI Articles