top of page

Alanvaihtajat: Piia Tauriainen

Nimi: Piia Tauriainen Työpaikka: CGI Security Analyst & Service Provision Manager Ammatilliset kiinnostuksen kohteet: Haavoittuvuuksien hallinta & asiakkuuksien palvelun kehittäminen Aikaisempi ura: Sairaanhoitaja & apulaisosastonhoitaja erikoissairaanhoidossa 18 vuoden ajan Koulutustausta: Sairaanhoitaja AMK, lähiesimiestyön ammattitutkinto, tuoreimpana tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Harrastukset: Partio, W4CFI:n tapahtumatiimin vapaaehtoisena vuodesta 2023 alkaen, koiran kanssa ulkoilu ja lasten kanssa puuhastelu Oma voimabiisi: Erika Vikman - Kateus Verkostoidu Piian kanssa: LinkedIn - Piia Tauriainen


Piia päätyi työskentelemään kyberturvallisuuden pariin onnellisen sattuman ja määrätietoisuuden johdattamana. Ennen alanvaihtoa Piia työskenteli 18 vuoden ajan sairaanhoitajana, joista viimeiset kuusi vuotta apulaisosastonhoitajana erikoissairaanhoidossa. Jo sairaanhoitajan urallaan Piia haaveili mahdollisuudesta työskennellä tietokoneiden parissa. Kun HUS haki tietohallinto-osastolle henkilöstöä työskentelemään Apottia edeltäneen potilastietojärjestelmäuudistuksen pariin, haki myös Piia tehtävää. Harmitus oli suuri, kun paikka jäi saamatta, mutta ajatus tietokoneiden parissa työskentelystä jäi elämään.


Ura sairaanhoitajana päättyi työuupumukseen sekä kysymykseen siitä, mitä sitä haluaisi isona tehdä. Tukena alanvaihdossa Piialla oli iso joukko läheisiä, kuten puoliso, ystävät ja vanhemmat. Apua Piia mainitsee saaneensa muun muassa opinto-ohjaajaksi kouluttautuneelta siskoltaan, joka aktiivisesti vinkkasi hänelle potentiaalisia koulupaikkoja. 


Piialle itselleen oli alusta alkaen selvää, että uusi ura rakennettaisiin IT-alalle, mutta kyberturvallisuuden pariin hän päätyi onnellisten sattumien kautta. Tammikuussa 2021 Piia jättäytyi opintovapaalle apulaisosastonhoitajan työstä ja aloitti opinnot Business College Helsingissä. Alunperin ajatuksena oli ollut kouluttautua koodariksi, mutta kesken hakuajan koulutuksen linjaus muuttui SOC (Security Operation Center, tietoturvavalvomo) -painotteiseksi. Muutos ei säikäyttänyt Piiaa, jonka mukaan uusi koulutuslinjaus kuulosti heti alusta alkaen hienolta ja erilaiselta. “Kiinnostuin ja innostuin siitä, kun se vaikutti sellaiselta salapoliisintyöltä. Päätin, että kun ei tullut oikeaa poliisia, niin ollaan nyt sitten salapoliiseina netissä.”

"Kiinnostuin ja innostuin siitä, kun se vaikutti sellaiselta salapoliisintyöltä. Päätin, että kun ei tullut oikeaa poliisia, niin ollaan nyt sitten salapoliiseina netissä."

Opinnot Piia kertoo aloittaneensa avoimin mielin. Piia kertoo, että opintojen alussa oma osaaminen hieman jännitti, mutta oma harrastuneisuus Windows XP-käyttöjärjestelmän parissa ja kiinnostus tietokoneita kohtaan rohkaisivat. “Aika tietämättömänä menin kouluun. Katselin netistä Googlen avulla, mitä kyberalalla työskentelevät tekevät. Hirveästi en löytänyt tietoa. Koulun alettua enemmän aukesi, että mitä kaikkea alaan kuuluu”. Tästä huolimatta Piian ennakko-oletukset kyberalaa kohtaan olivat positiivisia: tuoreella alalla riittäisi varmasti töitä, sillä kaikkien palveluiden ollessa nykyisin netissä, ovat myös palveluiden turvallisuuteen liittyvät teemat aina ajankohtaisia. Harjoittelun kautta uudelle uralle Opinnot Business Collegessa kestivät puolitoista vuotta. Ensimmäisen vuoden aikana opiskeltiin teoriaa ja opintojen lopuksi suoritettiin kuuden kuukauden mittainen alaan liittyvä työharjoittelu. Piian mukaan harjoittelupaikka löytyi hänen kohdallaan melko helposti, mutta osalle luokkakavereista haku oli haastavampaa. “Työharjoitteluun piti itse hakea. Olin aikaisin liikkeellä, aloitin potentiaalisten työpaikkojen kartoituksen jo edellisen vuoden keväällä, kun harjoittelun oli tarkoitus alkaa tammikuussa.” Piia päätyi suorittamaan harjoittelunsa CGI:lle, jossa on nykyisinkin töissä. “CGI jäi mieleen, kun nimi oli tullut vanhassa työssäkin vastaan. Huomasin, että heillä on SOC-toimintaa, niin lähdin kepillä kokeilemaan jäätä ja laitoin suoraan viestiä SOCin pomolle. Lähetin hänelle työhakemuksen, ansioluettelon ja opintokokonaisuusotteeni”, Piia kertoo. Suora lähestymistapa kannatti ja Piian mukaan hän onkin vinkannut myös muille, että kannattaa ottaa suoraan esihenkilöön yhteyttä etsiessään töitä.

Ura kyberturvallisuuden parissa on vastannut Piian odotuksia. “Ihmisten kanssa tehdään töitä, ei koneiden. Kaikki on ollut opeteltavissa – vieläkin pitää opiskella asioita, mutta työ tekijäänsä opettaa.” Piian mukaan koulutus tarjosi hyvän pohjan töistä selviämiselle, mutta myös erilaiset tietolähteet ja kollegat ovat olleet keskeisessä roolissa. “Opiskelu on pintaraapaisu, ei siinä ajassa ehtinyt kaikkea oppia. Se antoi pohjatiedot ja opetti hakemaan tietoa eri paikoista”. Valmistumisensa jälkeen Piia onkin jatkanut alaan liittyvää opiskelua muun muassa Jyväskylän Ammattikorkeakoulun (JAMK) avoimien opintojen sekä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) kursseilla.

“Ihmisten kanssa tehdään töitä, ei koneiden. Kaikki on ollut opeteltavissa – vieläkin pitää opiskella asioita, mutta työ tekijäänsä opettaa.”

Kyberala vei mennessään Valmistumisen jälkeen Piia sai vakituisen työn CGI:ltä ja irtisanoutui apulaisosastonhoitajan työstään. Piia kertoo, että alanvaihdon alussa häntä itseään lohdutti ajatus siitä, että paluu hoitotyön pariin olisi aina mahdollista, jos uusi ura ei vastaisi odotuksia. Hänellä itsellään kesti pitkään lähteä pois tutusta ja turvallisesta, mutta hyppy tuntemattomaan kannatti. “Uskalsin hypätä epämukavuusalueelle ja vastaan tulleet onnistumisen tunteet kannustivat jatkamaan.”


"Uskalsin hypätä epämukavuusalueelle ja vastaan tulleet onnistumisen tunteet kannustivat jatkamaan."

Piian mukaan naisia saataisiin houkuteltua helpommin kyberturvallisuusalalle mainostamalla alaan liittyviä koulutuspaikkoja sekä avaamalla tarkemmin sitä, mitä ala ja työtehtävät todellisuudessa pitävät sisällään. “Teknisten roolien lisäksi alalla on myös muunlaisia tehtäviä. Jos olet kiinnostunut turvallisuudesta tai tekniikasta, tehtävää varmasti löytyy”. Tärkeintä alalle pyrkivälle on Piian mukaan positiivinen asenne sekä halu oppia uutta. Piia on jakanut aktiivisesti tietoa omissa verkostoissaan positiivisista kokemuksistaan alanvaihtoon liittyen. Tämän lisäksi Piia on mukana Women4Cyber Finlandin (W4CFI) vapaaehtoistoiminnassa, toimien tapahtumatiimin jäsenenä. W4CFI:n Piia löysi googlettamalla ja tapahtumiin osallistuttuaan innostui toiminnasta niin, että päätti myös itse lähteä mukaan vapaaehtoiseksi. “Kävin tapahtumassa ja tapasin paljon uusia ihmisiä. Osasta on tullut myöhemmin uusia ystäviä sekä kollegoita. Innostuin verkostoitumisesta sekä uuden oppimisesta kyberturvallisuuteen liittyen. Pidän järjestöämme tärkeänä äänitorvena sille, että saadaan lisää naisia ja monipuolisuutta kyberturvallisuusalalle”. Alanvaihtoa harkitseville Piialla on selkeä viesti: “Rohkeasti vain kouluun ja töitä hakemaan. Ihan varmasti löytyy kaikille innokkaille ja oppimishaluisille rooli tai työ, minkä kautta itseään voi kehittää. Mahdollisuuksia on monia - tehkää unelmistanne totta." 


"Rohkeasti vain kouluun ja töitä hakemaan. Ihan varmasti löytyy kaikille innokkaille ja oppimishaluisille rooli tai työ, minkä kautta itseään voi kehittää. Mahdollisuuksia on monia - tehkää unelmistanne totta."
 

Women4Cyber Finlandin Alanvaihtajat-sarja nostaa esiin kyberturvallisuusalalle alanvaihtajina päätyneiden naisten mielenkiintoisia urapolkuja. Sarjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tieto- ja kyberturvallisuusalan monipuolisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista sekä nostaa esiin naisia, jotka omilla uratarinoillaan inspiroivat muita. Haluaisitko kertoa oman tarinasi alanvaihtajana? Ilmoittaudu mukaan haastateltavaksi lähettämällä meille yhteystietosi (nimi, sähköpostiosoite) sekä lyhyt kuvaus omasta taustastasi osoitteeseen: articles(at)women4cyberfinland.com


Kuva: Piia Tauriainen Teksti: Minttu Hyökyvaara - W4CFI Articles



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page